Jak zrobić dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy to pyszny smakołyk. Jest nie tylko słodki, ale ma również wiele korzyści zdrowotnych. Może poprawić pamięć, wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed problemami sercowo-naczyniowymi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dżem porzeczkowy, będziesz musiał użyć porzeczek, które są w szczytowej dojrzałości. Zapewni to najlepsze zachowanie zawartych w nich witamin.
Do przechowywania dżemu będziesz musiał wybrać odpowiednie pojemniki. Powinny one być czyste i suche. Przy zakupie pojemników należy szukać tych, które są wykonane ze szkła. Aluminiowe naczynia mogą uszkodzić Twój dżem. Mogą one również powodować reakcje utleniania, które niszczą zawartość witamin w twoim dżemie. Upewnij się, że pojemniki są wysterylizowane przed rozpoczęciem pracy.
Następnie należy umyć jagody. Porzeczki powinny być dokładnie opłukane. Następnie należy je osuszyć na ręczniku papierowym lub kuchennym. Po tym czasie należy je oddzielić za pomocą drobnego sitka. Do oddzielenia jagód można użyć gazy lub drobnej siatki.
Po oczyszczeniu jagód można już przystąpić do gotowania. Tradycyjny przepis na zrobienie dżemu porzeczkowego zakłada gotowanie jagód przez czterdzieści minut. Następnie masę należy przelać do sterylnych słoików, z uszczelnionymi pokrywkami. Słoiki należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
W celu przyspieszenia procesu można użyć maszynki do mięsa lub blendera. Podczas gotowania jagód możesz również dodać do mieszanki skórkę z cytryny lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Po ugotowaniu jagód, powinieneś pozwolić im usiąść na kilka godzin przed przeniesieniem ich do słoików. W tym momencie można dodać do mieszanki cukier. Ilość cukru, którą potrzebujesz, zależy od wielkości jagód. Stosunek cukru do jagód powinien wynosić około jeden do jednego.
Możesz teraz przenieść dżem do słoika. Jeśli dżem nie ma pożądanej konsystencji, możesz gotować go przez kolejne pięć do dziesięciu minut. Dodatkowo możesz spróbować zmiksować jagody, aby lepiej wchłonęły cukier. Należy jednak uważać, aby nie rozgotować dżemu.
Dodanie cukru granulowanego może pomóc Ci utrzymać słodszy smak mieszanki jagód. Aby uzyskać delikatniejszy smak, możesz również dodać trochę soku żurawinowego lub pomarańczowego.
Dżem możesz przechowywać w lodówce lub piwnicy. Ewentualnie możesz go zwinąć do przygotowanych słoików. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, możesz zamknąć słoiki zakrętkami lub włożyć je do ciepłego, wilgotnego koca. Nie przechowuj dżemu w aluminiowych puszkach. Metalowe łyżki i puszki mogą doprowadzić do reakcji utleniania, która może uszkodzić Twój dżem.
Istnieje kilka przepisów na wykonanie galaretki porzeczkowej. Jedną z opcji jest rozgniecenie jagód za pomocą tłuczka do ziemniaków. Inną jest rozbicie ich za pomocą blendera. Obie metody mają swoje wady i zalety.
Możesz również spróbować zrobić dżem za pomocą maszynki do mięsa. Maszynka do mięsa przyspieszy proces rozpuszczania kryształków cukru.