Jak zrobić lizaki w domu

Wysłanyadmin Mieszczący się na12 listopada, 2022 Komentarze0
Jak zrobić lizaki w domu

Robienie domowych lizaków to zabawne zajęcie dla całej rodziny. Są one wspaniałym przysmakiem, którym można się cieszyć w domu lub na imprezie. Możesz wykorzystać szeroką gamę smaków i składników, aby stworzyć własne cukierki. Łatwo jest udekorować i podarować swoje lizaki.

Tradycyjne lizaki wymagają syropu cukrowego. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyszukany smak, możesz dodać różne aromaty, takie jak waniliowy, cytrynowy, pomarańczowy itp. Możesz również dodać barwnik spożywczy, aby stworzyć unikalne kombinacje kolorów.

Termometr cukierkowy jest potrzebny do prawidłowego określenia temperatury twojej mieszanki cukrowej. Dzięki temu będziesz wiedzieć, kiedy Twoje cukierki są gotowe. Ważne jest jednak, aby obserwować termometr i upewnić się, że nie jest on przegotowany. Ciepło syropu może spowodować, że stwardnieje on zanim Twoje cukierki będą gotowe. Aby temu zapobiec, możesz umieścić swój termometr na silikonowej macie.

Do tradycyjnych lizaków potrzebna będzie forma do lizaków. W zależności od wielkości formy, będziesz mógł uzyskać sześć lub osiem lizaków z tego przepisu. Upewnij się, że forma nadaje się do piekarnika. Użyj również nieprzywierającego sprayu do gotowania, aby upewnić się, że Twoje cukierki nie przykleją się do formy.

Jeśli robisz twarde cukierki, będziesz potrzebować również kilku przyborów. Po pierwsze, będziesz potrzebować rondla o prostym kształcie. Możesz użyć rondla z dzióbkiem, aby ułatwić sobie nalewanie syropu. Innym przydatnym narzędziem jest pędzelek do ciasta. Użycie pędzelka pomoże utrzymać lizaki w czystości.

Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki, musisz zrobić syrop. Możesz to zrobić mieszając razem cukier granulowany i syrop kukurydziany Karo. Dodanie szczypty ekstraktu smakowego pomoże wzmocnić smak. Alternatywnie możesz dodać olejki eteryczne lub inne egzotyczne ekstrakty.

Następnie musisz dodać wodę. Kiedy dodasz już wszystkie składniki, możesz zacząć podgrzewać mieszankę cukrową na średnio-wysokim ogniu. Miej oko na to i obserwuj, czy nie pojawiają się bąbelki. Gdy tylko pojawią się bąbelki, zdejmij patelnię z ognia. W końcu zauważysz, że mieszanka intensywnie bąbelkuje.

Gdy cukier osiągnie pożądaną temperaturę, możesz zdjąć rondel z ognia. Pozwól syropowi ostygnąć przez chwilę. Po tym czasie możesz go przetestować, aby sprawdzić, czy jest to twarde pęknięcie. Jednym ze sposobów na to jest umieszczenie kropli syropu w wodzie z lodem. W ciągu kilku sekund będziesz mógł zobaczyć, czy kropla staje się twarda.

Po schłodzeniu syropu, możesz go rozbić na mniejsze kawałki. Cukiernicy mogą użyć wałka lub tłuczka do mięsa, aby rozgnieść masę. Jeśli masz trochę resztek, możesz je ponownie podgrzać w mikrofalówce przez kilka sekund.

Na koniec możesz dodać swoje patyczki do cukierków. Upewnij się, że są one prawidłowo włożone do formy na lizaki. Zawiń je w papier pergaminowy, aby uniknąć przyklejenia. I nie zapomnij pozostawić swoich lizaków do ostygnięcia.

Kategoria

Zostaw komentarz