Jak zrobić nalewkę z pigwy ze spirytusem

Wysłanyadmin Mieszczący się na15 lipca, 2022 Komentarze0
Jak zrobić nalewkę z pigwy ze spirytusem

Z dumą prezentujemy treść stworzoną na zamówienie portalu diy.info.pl

Jeśli szukasz nietypowego smaku, spróbuj zrobić nalewkę z pigwy ze spirytusem. Ta pyszna nalewka jest łatwa do wykonania i ma piękną kompozycję smaków. Jest to wspaniały trunek, którym można się delektować ze słodkim deserem.

Pigwa cieszy się powodzeniem od czasów rzymskich. Hipokrates polecał ten owoc do leczenia gorączki i zaparć. Starożytni stosowali ją również do zapobiegania krwawieniom. Uważali, że owoc jest tak pożądany, ponieważ ma zapach bogini nocy. W czasach Hildegardy von Bingen był powszechnie spożywany jako herbata.

Pigwa jest doskonałym źródłem witaminy C i E. Zawiera również wiele składników mineralnych. Należą do nich magnez, mangan i miedź, które wspierają zdrowy metabolizm. Oprócz tego, że pigwa jest pyszna, mówi się również, że ma kojący wpływ na żołądek. Ponadto wiadomo, że owoc ten wspomaga układ odpornościowy.

Wykonanie nalewki z pigwy ze spirytusem to świetny wybór na domowy prezent. Możesz zabutelkować swoje dzieło w butelkach z czystego szkła lub w butelkach z korkiem. Inną opcją jest dodanie do nalewki kilku płatków róż. Róże mają kwiatowy smak, który wzmacnia zapach owoców.

Nalewka ta jest doskonałym dodatkiem do każdego deseru. Szczególnie dobrze jest ją podawać po schłodzeniu do 10 stopni Celsjusza. Możesz ją również wykorzystać w drinkach i koktajlach.

Do wykonania nalewki potrzebny będzie szklany słój o pojemności ćwiartki oraz kilka podstawowych składników. Po napełnieniu słoja pigwą, można go szczelnie zamknąć i pozostawić na co najmniej dwa miesiące. Gdy będzie już gotowa, można ją zabutelkować i zacząć się nią cieszyć.

Przed zrobieniem nalewki trzeba będzie dokładnie umyć pigwę. Najlepiej, aby nalewka została przefiltrowana przez poczwórną gazę, ponieważ jest to najbardziej efektywny sposób filtrowania pigwy. Ważne jest również częste mieszanie nalewki.

Po przefiltrowaniu nalewki można ją przechowywać w ciemnym miejscu. Ponieważ jest ona zrobiona z owoców, jest łatwa do spożycia. Nie należy jednak pić jej zbyt często, gdyż jest bardzo cierpka.

Dla dodania smaku, możesz również połączyć go z cynamonem, jabłkiem lub gruszką. Dodanie trochę wody różanej sprawi, że będzie miała różowy odcień.

Istnieje kilka prostych wskazówek, których należy przestrzegać podczas przygotowywania nalewki z pigwy ze spirytusem. Przede wszystkim należy przygotować nalewkę z odpowiednią ilością cukru. Ewentualnie można dodać miód. W efekcie nalewka będzie przyjemnym, słodkim i aromatycznym napojem.

Kiedy jesteś gotowy, aby cieszyć się swoją nalewką z pigwy, dobrym pomysłem jest przelanie jej do sniftera. Aby nadać jej świąteczny wygląd, możesz dodać do niej kilka płatków róży.

Na Bliskim Wschodzie woda różana jest powszechnie stosowana do gotowania z pigwą. Wydobywa ona kwiatowe i kwaśne smaki owoców. Niektóre przepisy wymagają nawet dodania gumy tragakantowej, którą dodaje się do wody.

Kategoria

Zostaw komentarz