Jak zrobić wino z soku winogronowego

Wysłanyadmin Mieszczący się na29 grudnia, 2022 Komentarze0
Jak zrobić wino z soku winogronowego

Jeśli planujesz zrobić wino, musisz dowiedzieć się więcej o różnych składnikach używanych do produkcji wina. Do produkcji wina można użyć świeżych winogron, ale niektóre owoce wymagają specjalnych składników, aby stworzyć pyszne wino. Na przykład, możesz zrobić wino owocowe z winogron brzoskwiniowych, jagodowych lub wiśniowych. W rzeczywistości można nawet mieszać wszystkie rodzaje owoców, aby uzyskać słodsze wino – fragment ten został zaczerpnięty od specjalistów strony Blog Uroda Online.

Niezależnie od rodzaju użytych winogron, należy postępować zgodnie z krokami dotyczącymi wytwarzania wina z soku winogronowego. Zanim zaczniesz, upewnij się, że umyłeś swój sprzęt i wysterylizowałeś go. Pomoże Ci to uniknąć rozwoju szkodliwych mikroorganizmów w Twoim soku. Istotne jest również zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt.

Na początek będziesz potrzebował zestawu do miareczkowania. Zestawy te pomogą Ci zmierzyć poziom kwasu w Twoim soku. Dla wytrawnych czerwieni, celem jest 6 do 7 gramów kwasu na litr soku.

Następnie, będziesz chciał sprawdzić poziom pH swojego soku. Jest to ważny krok, aby zapewnić, że sok będzie miał odpowiednią kwasowość dla Twojego przepisu.

Aby zapobiec rozwojowi lotnej kwasowości, będziesz musiał dodać siarczyn. Siarczyn zapobiega rozwojowi bakterii w soku. Poza tym pomaga chronić sok przed utlenianiem.

Podczas fermentacji, drożdże zaczną żywić się fermentowalnymi cukrami w Twoim soku. Fermentacja to proces, który potrwa kilka dni. Następnie powinieneś usunąć winogrona i części stałe i pozostawić sok do osadzenia się na noc. Po usunięciu osadu możesz przejść do kolejnego etapu robienia wina z soku winogronowego.

W zależności od rodzaju winogron, których użyjesz do produkcji wina, będziesz musiał je przygotować przed wyciskaniem. Najlepsze do tego zadania są świeże winogrona. Niektóre winogrona muszą być zgniecione przed wyciskaniem. Ponadto, być może trzeba będzie odrzucić podejrzane winogrona. Po zgnieceniu, powinieneś przechowywać winogrona w chłodziarce lub lodówce.

Kiedy nadejdzie czas na przygotowanie soku, lekko go wyciśnij. Dzięki temu pestki i skórki nie zanieczyszczą soku. Uważaj, aby nie docisnąć winogron zbyt mocno, bo wino będzie gorzkie.

Powinieneś być również przygotowany na to, że Twój sok będzie leżakował przez co najmniej pięć dni, zanim będziesz mógł go skosztować. Podczas oczekiwania możesz zamrozić sok, jeśli planujesz cieszyć się nim później. Możesz też przelać go do dzbanka lub torby i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Po zakończeniu fermentacji możesz zabutelkować wino. Idealna temperatura do tego celu to 75degF do 85degF. Można również kupić wstępnie wyciśnięty sok z winogron, który jest zwykle dostępny w 20L plastikowych wiadrach. Z 20L wiadra można zrobić do 25 butelek świetnie smakującego wina.

Możesz również kupić winogrona lub zamówić je w lokalnym sklepie z winami, jeśli mieszkasz w zimnym klimacie. Alternatywnie możesz kupić zestaw, który zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić wino z soku winogronowego.

Kategoria

Zostaw komentarz