Jak zrobić sok z kwiatów czarnego bzu
Oto artykuł, który jest rezultatem naszej kreatywnej współpracy z diydiy.pl
Sok z kwiatów czarnego bzu to orzeźwiający napój, który jest pyszny i świeży. To także dobry sposób na wzmocnienie układu odpornościowego w sezonie przeziębień i grypy. Można go zrobić w domu i przechowywać w lodówce.
Aby zrobić sok z kwiatów czarnego bzu, będziesz potrzebować kwiatów czarnego bzu, cytryn, kwasku cytrynowego, cukru, wody i ściereczki do serów. Składniki są łatwe do znalezienia i możesz go zrobić bezpośrednio w swojej kuchni.
Najpierw trzeba będzie zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu. Jest to delikatny słodki syrop, który możesz dodać do wody gazowanej lub naleśników. Najlepiej zrobić go ze świeżych kwiatów. Jeśli nie możesz zdobyć świeżych kwiatów, możesz użyć suszonych.
Po zebraniu kwiatów bzu, opłucz je w wodzie. Upewnij się, że usunąłeś z nich wszelkie robaki, brud i pyłki. Trzymaj kwiaty z dala od samochodów. Trzymanie ich w słonecznym miejscu zapewni im dużo światła słonecznego.
Następnie musisz zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Mieszaj mieszaninę przez kilka minut. Kiedy mieszanina osiągnie stan wrzenia, zalej nią kwiaty bzu. Pozostawić na kilka godzin, a następnie przecedzić przez sito o drobnych oczkach.
Po przecedzeniu soku możesz go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Dla lepszej konserwacji możesz też dodać do niego kwasek cytrynowy. Jeśli nie chcesz używać kwasku cytrynowego, możesz go po prostu zastąpić sokiem z cytryny.
Aby uzyskać słodszą wersję soku z kwiatów czarnego bzu, możesz dodać trochę miodu. Możesz też wymieszać go z wodą gazowaną lub lodami. Kwiaty czarnego bzu są bardzo odżywcze, zawierają witaminy i przeciwutleniacze.
Wreszcie, możesz połączyć sok z kwiatów czarnego bzu z cytrusami, aby uzyskać dodatkową porcję smaku. Możesz spróbować zrobić lemoniadę z soku. Możesz dodać kilka kostek lodu do soku, aby zrobić z niego spritzer. Możesz również zamrozić skoncentrowany sok w plastikowych butelkach i podawać go w zimie.
Sok z kwiatów czarnego bzu może być świetnym dodatkiem do koktajli, lodów, a nawet gofrów. Zanim jednak zaczniesz, upewnij się, że wybierasz kwiaty, które są w pełnym rozkwicie. Tylko połowa do dwóch trzecich gron kwiatowych wytworzy owoce. W przeciwnym razie sok nie będzie zbyt słodki, a kwiatowy aromat zostanie utracony.
Istnieje kilka sposobów na zrobienie soku z kwiatów czarnego bzu, ale najlepiej robić to ze świeżych kwiatów. Możesz je kupić w sklepach i marketach, a także na lokalnym targu rolniczym. Słoik tego wystarczy Ci na kilka miesięcy, a możesz go użyć do aromatyzowania bitej śmietany, a nawet dodać do szklanki wody gazowanej.
Poza serdecznością, możesz również zrobić syrop z czarnego bzu. Użycie tego syropu jest proste. Wystarczy zmieszać cukier z wodą i pozostawić do naciągnięcia na dzień lub dwa. Następnie można przecedzić syrop do czystej szklanej butelki.